Již delší čas tu máme podzim a s ním by měla přicházet i správně volená jídla. Tak zvaná zahřívací. Jedním z nich je oblíbená dýňová polévka. Nejen, že krásně barevně vypadá, ale i výtečně chutná. Navíc vás zahřeje, a to právě v dnešních sychravých dnech potřebujeme.
Dýni si můžete lehce vypěstovat doma na zahrádce. Nejlépe vám vyroste, když ji vysadíte na kompost. Nemáte-li možnost si tykev sami vypěstovat, není třeba smutnit. Dnes ji již nabízejí v téměř každém obchůdku a zaručeně ji koupíte ve velkoprodejnách. Můžete si i vybírat z několika druhů. Nejobvyklejší je Hokkaidó, ale stejně tak můžete v obchodě natrefit na špagetovou, máslovou, velkoplodou nebo muškátovou. Z každé uvaříte jinak chutné jídlo. Dýni si zamilujete pro její výraznou chuť, a také proto, že obsahuje spoustu vitamínů, minerálů a informace hlavně pro ženy – je nízkokalorická!
Dle hesla za málo peněz hodně muziky – můžete začít s přípravou polévky. My použijeme Hokkaidó. Výhodou je to, že Hokkaidó nemusíte loupat, slupku nakrásně uvaříte, a navíc pod slupkou se nachází nejvíce vitamínů. Příprava je velmi jednoduchá – jen vydlabete semínka, nakrájíte na kousky a dáte vařit do menšího množství vody, přidejte houbové koření, s citem trošičku soli, rozdrcený česnek a nechte vařit zhruba půl hodiny. Vpíchněte vidličku a zjistěte, zda je již uvařeno.
Nechte trochu zchladnout a rozmixujte vše ponorným mixérem. Podávejte v misce, zjemněte smetanou. Pro tvůrčí vegetariánské duše máme pěkné vylepšení. Kupte sójovou smetanu v krabičce, maloučko odstřihněte špičku, kde se otevírá a máte připravený „malířský štětec“ a můžete na polévku nakreslit co vás zrovna napadne. A potěšit tak srdíčka vašich ratolestí. Nakreslete jim na polévku srdíčko, smajlíky, sluníčko, prostě cokoliv, co u vašich dítek nabudí chuť k jídlu. Kdo má rád, může polévku vylepšit dýňovými nebo slunečnicovým semínky. Dobrou chuť!