Dýně pochází z čeledi tykvovitých stejně jako patison, cuketa anebo i okurka. Jedná se o plodové zeleniny a podle toho s nimi také pracujeme v kuchyni. Jejich plody jsou velmi chutné a plné důležitých vitamínů a minerálů. Obsahuje i tolik žádanou vlákninu, kterou potřebují naše střeva k tomu, aby správně pracovala. Kdo má problém se zácpou, měl by zařadit plodiny, které obsahují hodně vlákniny, jako je například i námi zmiňovaná dýně. Anebo jablka, kukuřice, hruška, hnědá rýže, celozrnné pečivo, které také obsahují větší množství vlákniny.
Dobrou zprávou pro dietáře je to, že dýně je skvělou potravinou pro hubnutí, protože obsahuje lipolytický enzym, který štěpí tuky a je navíc močopudná.
Na trhu existuje spousta druhů tykví a nejoblíbenější a nejznámější je krásná oranžová zakulacená Hokkaidó, která vyniká mimo jiné i tím, že ji nemusíme vůbec loupat. A můžeme ji připravovat v kuchyňské podobě i se slupkou. Zachováme tím její vitamíny, které jsou uschovány právě pod povrchem. Z dalších jmenujte špagetovou, která je zajímavá tím, že uvnitř skrývá a po tepelné úpravě se mohou použít jak nudle či špagety. V pořadí další je máslová dýně, která má nejvíce dužniny a je tím pádem nejhospodárnější pro kuchyňskou úpravu. Vyzkoušejte je a nechte se překvapit jejich skvělou chutí a vzhledem.
Velmi jednoduchou přípravou je dýňová polévka, která je v chladných časem vítanou zahřívací pochutinou, obzvláště, když do ní nastrouháte zázvor anebo pro otrlejší chilli. Krásně vás zasytí a zahřeje i povzbudí.
Připravovat ji můžete na více způsobů. Namixovat s mrkví a brambory nebo čistě jen použít Hokkaidó samozřejmě včetně slupky. Anebo příjemnější nasládlou, a přitom ostrou variantu s jablky a zázvorem, kterou doplňte citronovou šťávou a česnekem. Tato kombinace vás překvapí, ale nebudete ji chtít už jinak!