A nebudete litovat. Z této oranžové baculaté krasavice se můžete jen radovat a připravovat ji jak na slano, tak na sladko. Věděli jste, že z dýně můžete upéct i chleba? Za použití žitného kvasu, hladké mouky, celozrnné špaldové mouky a dalších ingrediencí vykouzlíte vynikající vláčnou pochoutku, kterou můžete doplnit ořechy a stylově – dýňovými semínky.
Pokud máte velkou zásobu těchto oranžových krasavic, doporučujeme si je předpřipravit jako „mezikus“ na další vaření kdykoliv později. Baculky sice vydrží dlouhé skladování, ale jakmile ji nakrojíte, musíte už přemýšlet co s ní a jak ji využít, protože v lednici zpravidla do dalšího týdne nevydrží a osychá. Je to pro ni a pro nás velká škoda. Proto – a doporučujeme – Hokkaidó, rozkrájejte na přibližně stejné dílky a pozor! Tento typ nemusíte loupat, což nám usnadní práci, jen je třeba ji zbavit semen. Nakrásně je vydloubete lžicí nebo si pomůžete prsty, jde to snadno. Nakrájenou a zbavenou semen ji vložte do pekáče, který jste předtím pokryli pečícím papírem. Upečte v troubě předehřáté na cca 200-220 stupňů.
Nechte zchladnout a rozmixujte ponorným mixérem. Získali jste pyré, se kterým můžete dále pracovat. Rozdělte si ho na části, které budete při přípravě pochutin asi tak potřebovat a to, co nespotřebujete ihned, zamrazte. Máte tak dýňové pyré vždy po ruce a kdykoliv, kdy se vám zachce kombinovat, budete ho mít v dosahu.
Pyré je základem pro dýňový chlebík, sladké výtečné muffiny i dorty, které jsou krásně zabarvené do oranžova a vláčné. Můžete ho použít i jako základ do krémů a plnit jím dorty. Výborně chutná dýňové rizoto podlévané suchým kvalitním bílým vínem. Nepodceňujte přípravu, zapomeňte na levná vína a obyčejnou rýži a sáhněte po kvalitě. Poznáte to pak na konečné chutí. Doplňte rizoto kozím sýrem a báječná lahůdka je na světě!