Rostlinná mléka se v poslední době dostávají do popředí. Jsou vhodná nejen pro ty, co vyznávají zdravý životní styl, ale především také pro vegetariány, vegany a alergiky. Mezi ta nejoblíbenější patří bezesporu mandlové mléko.
Obsah cenných látek:
- vláknina a bílkoviny
- vitamíny A, D, E
- vápník, železo, fosfor, sodík a hořčík
- omega 6 nenasycené mastné kyseliny
Účinky na zdraví
- působí preventivně proti kardiovaskulárním onemocněním
- podporuje trávení, aniž by zatěžovalo trávicí systém
- zlepšuje kvalitu vlasů a pokožky
- snižuje hladinu cholesterolu
- chrání buňky před volnými radikály
- podporuje pevnost kloubů, kostí a zubů a působí preventivně proti vzniku osteoporózy
- zklidňuje nervový systém
- pomáhá odkyselovat organismus
- hydratuje pokožku
- urychluje hojení poranění
- pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi
Skvělá volba pro hubnutí
Potřebujete se zbavit přebytečných kilogramů? Pak je pro vás pití mandlového mléka skvělou volbou. Má totiž nízkou kalorickou hodnotu, málo sacharidu a je bohaté na látky, které urychlují trávení a tím i spalování tuků.
Jak mandlové mléko konzumovat
Mandlové mléko můžete konzumovat na mnoho způsobů. Jednoduše jím můžete nahradit kravské mléko. Jdou z něj připravit kaše, smoothie, koktejly a další. A pozor mandlové mléko si můžete připravit i sami doma. A jak na to?
Recept na domácí mandlové mléko:
Na jeho výrobu budete potřebovat větší nádobu, mixér a plátýnko na scezení mléka.
Ingredience:
- 20 g neloupaných mandlí
- 1,75 l vody
Postup: Mandle si večer namočte do vody a nechte je celou noc zakryté při pokojové teplotě. Dojde tak k jejich změknutí. Ráno z nich vodu vylijte a přidejte 1,75 l vody. Směs důkladně rozmixujte. Směs můžete konzumovat tak jak je, nebo můžete scedit přes plátýnko a vznikne vám tak tekutina – mandlové mléko. Domácí mandlové mléko je nejchutnější čerstvé, ale v lednici vám vydrží i několik dní.