Co všechno se dá ze zeleného nebo bílého chřestu připravit? Jaké lahodné pokrmy můžete servírovat. Je toho spoustu a některé si přiblížíme. Chřest patří mezi zeleninu a jeho chuť je jedinečná. Nedá se k ničemu přirovnat. Tvrdostí odpovídá květáku. Na výběr máme dva základní druhy.
- Zelený chřest, který je pěstovaný volně. To znamená, že není ničím přikrytý. Pěstuje se na polích v jednotlivých řádkách. Nepotřebují, žádnou speciální úpravu jako například chřest bílý. Jejich období sklizně je konec dubna až květen.
- Bílý chřest je zcela zbaven slunečních paprsků. Jeho pěstování je obtížnější. Musí být přikrytý speciálními keramickými nádobami. Ty se staví nad samotnou rostlinku. Styl pěstování zeleného a bílého chřestu se liší. Jeho struktura je pevnější a masivnější. Dorůstá větší tloušťky než chřest zelený. Chuťově je trochu jiný.
Chřest se v kuchyni v období dubna a května používá velice často. Hlavně restaurace ho mají na svém seznamu. Dají se z něj vykouzlit skvělé pokrmu. Jak už hlavní chody nebo jako příloha, předkrm, polévka. K čemu se chřest hodí. Dáme vám pár užitečných rad jak chřest zpracovat. První klasikou, která spadá do hlavních chodů, je smažený chřest. Chřest je obalený v klasickém trojobalu, který se skládá z mouky, vajíčka a strouhanky. Chřest je udělaný na styl řízku a velice chutný. S vařeným bramborem na másle a petrželkou rozhodně nic nezkazíte.
Dále můžete chřest použít na chřestovou polévku. Postupovat můžete podobně jako u brokolicového krému. Dáte vařit chřest s bramborem a kořením. Až je vše měkké rozmixujete a přidáte šlehačku nebo zakysanou smetanu. Dle chuti strávníků. Chuť je velice jemná.
Další možností je chřest jako příloha nebo předkrm. Chřestová příloha je velmi dobrá například na způsob restované zeleniny zabalené ve slanině. Nebo se může orestovat na másle s jinou zeleninou. Restovaný chřest lze polít holandskou omáčkou, která je v kombinaci s chřestem velice chutná. Chřest se hodí k masu. Je spousta druhů úpravy a vy si určitě najdete tu svou.