Možná jste ještě neslyšeli o nápoji kombucha. V takovém případě byste jej rozhodně měli vyzkoušet. Kombucha je v podstatě jemně perlivý fermentovaný nápoj, který vzniká z oslazeného zeleného nebo černého čaje. Fermentace pak probíhá ve spolupráci se symbiotickou kolonií bakterií a kvasinek.
Tento nápoj, který je známý také pod názvem „Houbový čaj“ není ovšem žádnou novinkou. Známý byl již v Japonsku a v Číně, kde se konzumuje více než tisíc let.
Kombucha neboli kvasný čajový nápoj je zdraví velmi prospěšný, a to pro svůj vysoký obsah probiotik a antioxidantů. Můžete si ji zakoupit již jako hotový nápoj nebo si ji můžete i připravit sami doma.
Domácí příprava kombuchy
Příprava je poměrně jednoduchá. Budete pro ni potřebovat studenou filtrovanou vodu, cukr, černý nebo zelený čaj a mateřskou houbu.
- Přefiltrovanou vodu přiveďte k varu a následně do ní ponořte mateřskou houbu, cukr, čaj a tuto směs nechte vychladnout.
- Směs zakryjte a tím započne kvašení. Takto můžete nápoj nechat kvasit klidně po dobu jednoho týdne.
- Během procesu kvašení kombucha vyprodukovává kyselé sloučeniny a plyny, díky čemuž tak vznikne sycený nápoj.
- Po týdnu kvašení takto vyrobený nápoj přelijeme do uzavíratelné nádoby, ve které jej ponecháme po dobu několika dní. Pro zpestření chuti můžete přidat různé ovoce a koření. Po několika dnech (čím více dní, tím více bude šumivější) završí celý proces a kombucha je hotova.
Zdravotní benefity
- SNÍŽENÍ RIZIKA VZNIKU SRDEČNÍCH ONEMOCNĚNÍ
Již během 30 dní popíjení kombuchy můžete výrazně snížit riziko vzniku srdečního onemocnění nebo jeho rozvoje.
- SNÍŽENÍ RIZIKA VZNIKU RAKOVINY
Kombucha zabraňuje šíření a růstu rakovinových buněk.
- POMÁHÁ PŘI DIABETU II. STUPNĚ
- SNÍŽENÍ HLADINY CUKRU V KRVI
- PŮSOBÍ BLAHODÁRNĚ NA STŘEVNÍ POTÍŽE
- FUNGUJE PROTI DEPRESÍM
- LIKVIDUJE V TĚLE ŠPATNÉ BAKTERIE