Brambory jsou v naší kuchyni neodmyslitelnou ingrediencí mnoha jídel. Dá se z nich připravit celá řada chutných a zajímavých pokrmů. Mohou posloužit jako příloha i jako samostatné jídlo. Koho by napadlo, že ještě v sedmnáctém století budily brambory nedůvěru a lidé je odmítali konzumovat.
- Nejprve byl brambor okrasnou květinou, kterou zahradníci pěstovali pro potěchu oka svého panstva.
Průlomovým okamžikem byla událost, ke které došlo v Jindřichově Hradci. Lidé viděli na ulici žebráka, jak se hladově a s požitkem živí právě bramborem.
- Na čemž by z našeho úhlu pohledu nebylo nic divného.
- Lidé v dobách nedostatku jedli i horší věci.
Důležité ale bylo, že se onen žebrák neotrávil, jak se lidé domnívali.
- Netrvalo dlouho a brambory se objevily na stole tehdejšího jindřichohradeckého pána, pokrokového Viléma Slavaty.
Brambory se dostaly i do lidového léčitelství. Mělo se jednat přímo o zázračný lék, který uzdravuje průjem nebo v dřívějších dobách neléčitelnou tuberkulózu.
Brambory pomáhaly v dobách hladomoru
Nejvíce byly brambory oceněny až v osmnáctém století, kdy pomáhaly lidem přežít v dobách hladomoru, který doprovázel války Marie Terezie s Pruskem.
- Možná právě z této doby pochází nejvíce lidových receptů, které jsou založené právě na bramborách.
-
Daly se upravovat nasladko a naslano.
- Brambory byly prostě základem chudých venkovských kuchyní.
V současné době máme k dispozici mnoho různých druhů brambor a můžeme si tak vybrat přesně podle toho, který pokrm se chystáme připravit. Brambory si také dodnes pěstují lidé na vesnicích. Je to totiž v podstatě nenáročná plodina, která při správném postupu může mít i celkem vysoký výnos.
-
Nevýhodou je, že přitahuje celou řadu nepříjemných škůdců.
- Stačí si vzpomenout na legendárního amerického brouka, kterým je obyčejná mandelinka bramborová.