Nejspíše jste zaregistrovali, že se právě nyní nacházíme v průběhu masopustního půstu a možná si kladete otázku, proč vůbec tato tradice vznikla a co vlastně máte vařit, abyste dodrželi hlavní myšlenku. Důvodem, proč lidé drželi masopustní půst nebyly žádné diety, protože naši prapředkové neměli zapotřebí hubnout, neznali fenomén diet a hubnutí jako my, ale žili v souladu se svým tělem a s přírodou. Tu vnímali – pro nás – až nadpřirozeně, přitom i my jsme tuto schopnost měli, ale zapomněli jsme ji. Nepotřebujeme vnímat jak a kdy vychází a zapadá slunce, neodvodíme si, co znamenají červánky, pozdní odlet ptáků do jižních krajin apod.
Oni všechno toto znali a uměli používat svůj instinkt právě proto, že žili na zdravém vzduchu a sluníčku a dennodenně pozorovali přírodu. Nehleděli do televizních obrazovek, ale do krajiny a ta jim byla rádkyní a vlídnou učitelkou.
A tak kdysi začali držet i masopustní půst, což byla očista nejen těla, ale i duše. Lidé v tuto dobu k sobě byli vlídnější, umírněnější, obrušovaly se dřívější neshody mezi sousedy. Hospodyně se vzdaly masa a vařili bezmasá jídla. Hlavní roli hrály hutné výživné horké polévky, kde musela „stát lžíce“, k tomu se přikusoval čerstvý chléb, který se pekl zpravidla v každé chaloupce a byl základní potravinou. Přišly na řadu jáhlové kaše a pohankové kaše, obilné placky, kdy se celozrnná mouka smíchala jen s vodou a opékaly se na rozžhavených plátech kamen. Jáhlová kaše se sladila například medem, ale maminky je polévaly i sladkou polevou, to, když namočily hrst usušených křížal, švestek anebo hrušek do vody, aby změkly a pak se vláčné použily do kaší. Anebo použily pracharandu, což jsou rozemleté sušené hrušky a tímto sladkým práškem posypaly kaše. Hospody se uměly otáčet v kuchyni a využít své domácí zásoby.
Domácnosti byly svým způsobem i samozásobiteli. Lidé měli vlastní dobytek, chovali domácí zvířata, pěstovali brambory, zeleninu, sázeli ovocné stromy. Takže doma vždy byly v zásobě vajíčka, mléko, maso a přílohy včetně bohaté zeleniny a pro děti ovoce, ze kterých se vyráběly domácí marmelády.