Recept na skvělí bezlepkový chléb

Stále hledáte ten správný recept na domácí bezlepkový chléb, který by skvěle chutnal a přitom dobře držel pohromadě? Mi vám jeden takový skvělí recept prozradíme. Recept je jednoduchý a zvládne ho každý. Vaření je zábavné. Chléb můžete péct v domácích pekárnách, kde vám odpadne veškerá práce s vypracováním těsta, hlídání doby kynutí a druhé propracování těsta. Tento recept můžete aplikovat i v troubě s pečením buď na horkovzduch nebo pečením z vrhu a zespod. Podle toho čemu dáváte přednost a co máte za troubu.

domácí chleba

K dávkování surovin používáme hrnek. Klasický, ani malý, ani velký. Potřebné suroviny jsou mouka Jizerka, kukuřičná a rýžová. Používáme tři druhy mouk. Zajistíme tak pestrost a vzájemnou ideální strukturu chleba. Dále potřebujeme sůl, sušené droždí, guarovou gumu, slunečnicové semínka a koření, kterým budete chtít dochutit. Přidáváme většinou kmín celý a drcený a sušený česnek. Dodá chlebu jemný nádech. Pak už jen stačí voda, od které budeme začínat. Do půl hrnku si napustíme vlažnou vodu a přidáme dvě přiměřené čajové lžičky soli, jednu čajovou lžičku kmínu celého a jednu čajovou lžičku kmínu drceného. Koření v hrnku rozmícháme a doplníme vodou po okraj.

příprava

Pak přelijeme do předem připravené nádoby, ve které bude těsto i kynout. Přidáme ještě půl hrnku vody. Pak začneme odměřovat mouky. Budeme dávat v poměru dva hrnky Jizerky na půl hrnku kukuřičné a půl hrnku rýžové mouky. Mezi mouku v hrnku přimícháme i jednu zarovnanou čajovou lžičku guarové gumy. Ta by se měla vždy promíchat s moukou. Při kontaktu s vodou vytváří hustý hlen. Při promíchání s moukou se pěkně promíchá. Pak přidáváme jeden balíček sušeného droždí, což odpovídá devíti až dvanácti gramům. Droždí přijde až úplně na konec. Po droždí se už jen dodají slunečnicová semínka. Množství je na vás. Může být větší hrst nebo jen menší. Když máme všechny suroviny přidané je na čase zpracovat těsto. Těsto by mělo být pořádně promáchané a vypracované. Dejte si záležet. Aspoň dvacet minut zpracování. Pro ty, co mají kuchyňského robota, mohou využít jeho služeb. Pak nechce těsto třicet až čtyřicet pět minut kynout. Mělo by být v teple a zakryté. Až je těsto nakynuto tak ho znovu zpracujte důkladným promnutí. Má dvě fáze hnětení. Po zpracování předělejte těsto do formy na pečení a nechte v teple kynout aspoň třicet minut. Můžete těsto v míse na pečení vložit do trouby a zapnout ji na padesát stupňů, aby bylo v teple. Pak teplotu zvedněte sto sedmdesát pět. Záleží ovšem na druhu a schopnostech trouby. Pečte hodinu a nechte si chutnat.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Share on facebook
Sdílet na Facebooku