Provoňte vaši kuchyň vanilkou

Nastává doba adventní, kdy hospodyňky nakupují průběžně zásoby. Pečlivě vybrané mouky, moučkový cukr, nesmí chybět ani ten vanilkový. Tady pozor! Dovolíme si vás upozornit, abyste byly ostražité a dívaly se, co kupujete. Milé kuchařinky, je velký rozdíl mezi vanilkovým a vanilinovým cukrem. Nenatahujte ruku automaticky pro levnější balíček, ale všimněte si, co je na něm napsáno. Zpravidla bývají ve slevě vanilinové cukry a ty nemají s pravou vanilkou vůbec co dočinění. Do cukru je přidáno syntetické aroma neboli průmyslově vyráběný ethylvanilin.

vanilkové lusky

Snad vás odradí, když se teď dozvíte, že je vyráběn z uhlí anebo z ropy. A to byste chtěla vpravit do vanilkových rohlíčků a nabídnout svým robátkům? Volte proto pravou vanilku, kterou najdete jen ve vanilkovém cukru. Pojmy jsou velmi podobné a leckdo nezachytí tento malý rozdíl, možná ho nepoznáte ani v chuti, ale markantní rozdíl je v tom, že vanilinovým cukrem do těla dostáváte opět chemii. Není to zbytečné? A zrovna o vánoční čas?

těsto s vanilkovým luskem

Proto bedlivě sledujte, co kupujete. Také si můžete svůj poctivý vanilkový cukr vyrobit sama doma. Je to velmi jednoduché. V obchodech bývají k vidění úzké dlouhé vanilkové tobolky. Buď jsou uschovány ve skleněných dózičkách pevně zavřených nebo v hermeticky uzavřených sáčcích. Do čisté sklenice prosejte obyčejný moučkový cukr tak, aby se netvořily hrudky a vložte do sklenice vanilkový lusk anebo ho i můžete podélně rozkrojit a opatrně vydlabat vnitřek a ten dát spolu s prázdným luskem do sklenice. Protřepejte a nechte přírodní aroma působit. Po pár dnech si přivoňte a máte celou hromadu vanilkového cukru připraveného pro sváteční pečení. A bez zbytečné chemie a nadstandardní ceny.
Vanilek je vícero druhů a nazývají se podle místa pěstování. Mezi nejznámější patří madagaskarská, z ostrova Madagaskar, mexická anebo bourbonská.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Share on facebook
Sdílet na Facebooku