Podzimní vděčnou a kuchařkami oblíbenou zeleninou je bezesporu dýně. Je jich více druhů. Nejznámější je Hokkaidó – krásně oranžová a velmi chutná. Zajímavá je špagetová dýně, máslová, klasická zelená, kterou znaly i naše babičky. Jednotlivé druhy se používají různě. My se budeme věnovat té nejoblíbenější, a to je Hokkaidó. Výhodou je, že se nemusí loupat slupka a nakrásně ji uvaříte nebo upečete přímo i se slupkou a tím zhodnotíte i vitamíny, které se v této pochutině vyskytují. Jsou to vitamíny B 1, B 2 a vitamín C.
Dále obsahuje vlákninu, která velmi prospívá našemu trávení a nezbytně ji potřebujeme. Kdo trpí nedostatkem vlákniny, trpí zpravidla zácpou, což není příjemná věc a někdy může být i životu nebezpečná, když trvá delší dobu. Proto, pokud máte problémy s vyprazdňováním, zkuste si upéct či uvařit dýni. Je z odrůdy tykvovitých a má velký obsah vody. Je vhodná i pro ty, kteří drží dietu, jedná se o dietní pokrm – když ho neznehodnotíte nadbytečnými přísadami!
Dýňová polévka je lahůdka a připravuje se na více způsobů. Prozradíme vám jeden z nich. Dýni pečlivě omyjte, rozpulte, vnitřek vydlabejte lžicí anebo to jde dobře i prsty. Pokud máte velkou tykev, využijete jen půlku a bude to bohatě postačovat.
Druhou polovinu si můžete třeba upéct příští den k večeři. Tedy – Hokkaidó nakrájejte na menší kousky a dejte vařit do menšího množství vody asi tak, aby byla zpola potopená, ale nekoupala se ve vodě. Bude tak chutnější a polévka bude mít výraznější chuť. Můžete přidat bio kostku – zeleninový vývar, přidat houbové koření, nezapomeňte jemně osolit a ke konci varu přidat rozdrcený česnek. Hustá polévka se nejlépe vyjímá v bílých porcelánových miskách. Navrch ozdobte sójovou smetanou a můžete namalovat srdíčko nebo co vás zrovna napadne, ozdobte praženými dýňovými anebo slunečnicovými semínky a směle se můžete pustit do báječné voňavé a zdravé pochoutky.