Tajemství worcestrové omáčky

V domácích i profesionálních kuchyních bychom se při přípravě mnoha druhů jídel jen těžko obešli bez různých dochucovadel. Jedním z nich je i Worcestrová omáčka. Používáme ji docela často, ale málokdo z nás zná její zajímavou historii.

  • Zvláštní je, že se Worcesterová omáčka jmenuje po městě Worcester, ačkoliv původně odtud vůbec nepochází.

steak na talíři

Vše začíná roku 1835, kdy se lord Marcus Sandys navrací do svého rodného města Worcester a jako suvenýr si z Bengálska přiváží zajímavou ochucovací omáčku, která ho doslova uchvátila. Tento vzorek předal chemikům (lékárníkům) s tím, že podle něj mají vyrobit další várku. Jenže nastal problém. Omáčka byla vyrobena, ale rozhodně se původnímu vzorku ani dost málo nepodobala. Byla dokonce označena za nechutnou.

Pravý recept je tajemstvím

Naštěstí nebyla vyhozena, ale odložena do sklepa, kde se s ní začaly dít věci. Ale abychom to příliš nedramatizovali, pak musíme jen říci, že prostě zkvasila. A tím získala přesně tu chuť, kterou měla mít. A slavná Worcesterová omáčka byla na světě.

polévka či omáčka v hlubokém talíři

  • Recept na její výrobu je ale velice přísně střeženým tajemstvím.
  • Je to podobné, jako s naší Becherovkou, slavnou Coca-Colou a dalšími světově proslulými výrobky.

    • Buď známe všechny suroviny a přísady a neznáme poměr anebo známe vše a nevíme technologický postup.

Existuje mnoho různých napodobenin

Ačkoliv se podobné dochucovadlo vyrábí v mnoha zemích, jen jedno je to pravé. A jak se dá mezi tím množstvím napodobenin rozpoznat? Podle názvu na etiketě. Jestliže si tam přečteme označení „vorčestr“, pak to asi to pravé ořechové tak docela nebude.

  • Worcesterovou omáčku, worčestr a další podobné produkty, můžeme použít nejen na dochucení například grilovaného masa, ale i jako přísadu do omáček, polévek a dochutit jí lze i zeleninu nebo některé druhy sýrů.
  • Je prostě v kuchyni nepostradatelná.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Share on facebook
Sdílet na Facebooku